anthony 1

Helilooja, paljude originaalsete kompositsioonide autor Dr Anthony D.J. Branker (USA) juhatab 2018.a. Festivalil Visioon koosseisu „Estonia's New Wind Jazz Orchestra." Kõlavad helilooja enda teosed ning samuti palad teistelt autoritelt: Herbie Hancock, Kenny Wheeler ja Dave Douglas. Maailma esmaettekandele tuleb suurele koosseisule mõeldud kompositsioon „The Door of No Return." Lisaks külastab helilooja EMTA-t, kus annab loenguid muusika õpetamise ja õppimise teemal. Dr Branker viib läbi ka õpilastele ja õpetajatele mõeldud töötubasid ning juhendab ka EMTA jazzi eriala üliõpilasi, ühiselt valmistatakse ette esinemine Festivalil Visioon.

Dr Branker töötas Princetoni Ülikoolist 27 aastat õppejõuna. Nimetatud õppeasutuses juhatas ta jazziõpingute õppetooli, juhtis enda poolt ellu kutsutud projekti „Program in Jazz Studies", ülikooli jazziansamblite programmi ning tegutses asedirektorina muusikalise esituse programmis („Program in Musical Performance.") Dr Branker on juhtinud Princetonis paljusid ansambleid, õpetanud jazzi teooriat, improvisatsiooni ja heliloomingut, jazzi esitamist ajaloolises ja kultuurilises kontekstis, jazzi stiilide evolutsiooni ning improviseerimist ansamblis.

Dr Branker on USA Fulbright'i stipendiumi abil olnud varem ka külalisõppejõud EMTA-s. Samuti on ta olnud koosseisuline õppejõud järgmistes koolides: Manhattan School of Music, Rutgers University/Mason Gross School of the Arts, Hunter College of the City University of New York ja Ursinus College.

Heliloojana on Dr Branker salvestanud plaadifirmadele „Origin" ja "Sons of Sound" kaheksa plaati, mis kuuluvad tema kiirelt kasvavasse ning muusikaliselt rikkalikku diskograafiasse. Nimetatud plaatideks on: „Beauty Within" (Origin, 2016), „The Forward (Towards Equality) Suite" (Origin, 2014), „Uppity" (Origin, 2013), „Together" (Origin, 2012), „Dialogic" (Origin, 2011), „Dance Music" (Origin, 2010), „Blessings" (Origin, 2009) ja „Spirit Songs" (Sons of Sound, 2006).

2014. ja 2015. aastal nimetas ajakirja „Down Beat" vastavalt 62. ja 63. muusikakriitikute aastaküsitluses teda aasta tõusvaks heliloojaks - "Rising Star Composer."

Dr Branker on oma teosed salvestanud kolme enda juhitud jazz-kollektiiviga, milleks on „Imagine", „Word Play" ja „Ascent." Koostööd on tehtud järgmiste artistidega: Ralph Bowen, Fabian Almazan, Linda Oh, Rudy Royston, Pete McCann, David Binney, Conrad Herwig, Jim Ridl, Kenny Davis, Donald Edwards, Renato Thoms, Alison Crockett, Mark Gross, Tia Fuller, Steve Wilson, Antonio Hart, Clifford Adams, Andy Hunter, Eli Asher, Jonny King, Bryan Carrott, John Benitez, Belden Bullock, Adam Cruz, Ralph Peterson Jr., Wilby Fletcher, Kadri Voorand ja Freddie Bryant.

Dirigendina on Dr Branker teinud koostööd artistidega nagu Clark Terry, Phil Woods, Slide Hampton, Jimmy Heath, Jon Faddis, Conrad Herwig, Oliver Lake, Frank Foster, Benny Carter, Ted Curson, Orrin Evans, Stanley Jordan, Bobby Watson, Bob Mintzer, Ralph Peterson, Steve Nelson, Antonio Hart, Bryan Carrott ja Mark Gross.

Ta on dirigeerinud trompetist Terence Blanchard'i kvarteti loodud ja Grammy auhinna võitnud muusikat filmile „A Tale of God's Will (A Requiem for Katrina)." Dr Branker on teinud dirigendina koostööd veel mitmete koosseisudega: Juilliard Jazz Orchestra ja selle dirigendid Wycliffe Gordon, Loren Schoenberg ning Cecil Bridgewater ühisprojektis, millega kanti ette Duke Ellington ja Billy Strayhorni teos „The Far East Suite" ja Ellingtoni „The New Orleans Suite." Kontsert toimus Princetoni McCarter'i teatris. 2014.aastal juhatas Dr Branker Pulitzer'i auhinna võitnud helilooja Wynton Marsalis'e teost „Abyssinian 200: A Gospel Celebration." Selles osalesid Princetoni ülikooli „Glee Club" ja „University Concert Jazz Ensemble."